İnsanlara özgü yüzlerce sağlık sorunundan biri olan varis kadınlarda daha fazla görülmektedir. Damarsal bir hastalık olup, daha çok bacaklarda görülmesine karşın yüz bölgesinde kılcal damar çatlaması şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle hastalığı toplardamar genişlemesi ve kılcal damar çatlaması şeklinde ikiye ayırarak ele almalıyız.
İçindekiler
Toplardamar Genişlemesi (Asıl Varis Hastalığı)
İnsan vücudunda kan dolaşımını sağlayan 2 damar sistemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki kalpten vücuda temiz kan pompalayan atardamar olup, ikincisi ise kullanılan ve kirlenen kanı temizlenmek üzere kalbe geri taşıyan toplardamar olarak bilinir. Kılcal damar ise bu iki dolaşım sistemi arasında bağlantı köprü vazifesi görmektedir. Toplardamarlar kanı aşağıdan yukarı doğru çıkardığı için işi biraz daha zor olmaktadır. Bu nedenle 5-10 cm aralıklarla kapakçık dediğimiz dokular bulunmaktadır. Bunların bozulması ile birlikte kan kalbe gitmek yerine damarlarda bekleyerek damarların genişlemesine yani varis hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.
Kılcal Damar Çatlaması (Estetik Sorun)
Bir diğer sorun ise kılcal varis olarak bilinen kılcal damar çatlaması problemidir. Hastalık değilde daha çok estetik kusur olarak kabul edilir. Özellikle etek giyen kadınları biraz zor duruma sokabilmektedir. Çünkü ilerledikçe uzak mesafeden bile dikkat çekici hale gelebilmektedir. Nedenleri tam olarak tespit edilmemesine karşın daha çok hormonal dalgalanma üzerinde durulmaktadır. Kadınlarda gebelik ve doğum sonrasında kılcal varislerde artış görülür. Alkol kullanımı yoğun olan erkeklerin yüz ve burun bölgesinde dikkat çekici hale gelebilir.
Varis Neden Olur?
Kılcal damar çatlaması nedenleri maalesef tam olarak bilimsel anlamda ortaya konmuş değildir. Toplardamar genişlemesi ise kapakçık bozulmasına neden olan bir çok faktör bulunmaktadır.Bunlar uzun süre ayakta kalma, ayakta çalışma, fazla kilo, gebelik, genetik, menopoz ve ilerleyen yaş olarak kabul edilmektedir.
Varis Belirtileri Nelerdir?
İlk başlarda neredeyse hiç bir belirti ve şikayete neden olmazlar. İlerleyen süreçte cilt üzerinden anormal ve şiş damar görünümü ortaya çıkar. Buna ek olarak gün içerisinde başlayıp, akşama doğru şiddetini artıran bacak ağrısı, ciltte renk değişimi, kaşıntı ve kramp varis belirtisi olarak değerlendirilmektedir.
Varis Nasıl Geçer?
Peki varis hastalığından bilimsel anlamda kurtulmak için ne yapmalıyız. Öncelikle kendi kendine geçmeyeceği gibi ilaç, krem, sülük vs ile de iyileşmeyeceğini iyi bilmeliyiz. Mutlaka kalp damar cerrahi uzmanına muayene olarak uygun tedavi yöntemleri ile sağlığımıza kavuşmayı ilke edinmeliyiz.
Varis Tedavisi Ameliyatsız Yöntemlerle ve Kısa Sürede Yapılır
Bu konuda aktaracaklarım son olarak doktor ve hastaneden korkmamanız yönünde olacaktır. Çünkü varis tedavileri artık ameliyata, narkoza yada hastanede yatmaya gerek kalmadan sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede Lazer, Radyo Frekans, Köpük ve Skleroterapi yöntemi ile %100 başarılı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle hastalığın daha fazla ilerlemesine müsaade etmeden sağlığınıza kavuşun. Aksi halde tedavi edilmeyen varisler bacak yaralarına neden olmaktadır.